Opzetten van een organisatie

Organisatie Wooninitiatief

Organisatie inrichten

Een particulier wooninitiatief wordt vaak gestart door een handjevol ouders. Maar al snel is het noodzakelijk om na te denken over een eigen rechtsvorm. Het opzetten van een nieuwe zorginstelling gaat niet over één nacht ijs. In welke vorm gaan jullie verder? Een vereniging, stichting of wellicht een coöperatie? En hoe richten jullie die in? Een goede organisatievorm is van groot belang voor het laten slagen van een wooninitiatief. 

Fittin voor jouw Organisatie

  • Maken van projectplan
  • Organiseren van werkgroepen
  • Convenant opstellen met visie en afspraken
Neem contact op

Een goede organisatie is de smeerolie voor een succesvol initiatief

Een stichting is de meest gekozen rechtsvorm bij het opzetten van een wooninitiatief. Maar ouders kiezen ook geregeld voor een vereniging en soms voor een coöperatie. Bij het kiezen van de juiste rechtsvorm is het belangrijk om samen te bepalen wat bij jullie past en waarvan jullie het meeste profijt hebben.

Hebben jullie de rechtsvorm gekozen, dan is het belangrijk om na te denken over de inrichting van de organisatie. Hoe ziet de taakverdeling eruit? En gaan jullie werken in werkgroepen en commissies? Fittin geeft jullie hierbij advies en legt uit welke stappen nodig zijn om jullie organisatie in te richten.

Waarom jullie organisatie inrichten met Fittin?

Als bestuur zorg je vaak zelf voor de rechtsvorm en de inrichting van jullie organisatie. Je kunt ons inschakelen als jullie wat hulp kunnen gebruiken bij de begeleiding van het proces. Wij stappen in als projectleider en denken mee tijdens het maken van een projectplan. We doen mee in werkgroepen en sparren over de beste keuzes. Zo bouwen we samen aan een organisatiestructuur waar jullie jarenlang plezier van hebben.


“Fittin gaf ons een voorbeeld van een convenant dat voldoet aan de eisen van de inspectie. Heel handig om te hebben. Hierdoor hoefden we niet zelf het wiel uit te vinden.” 

Wat kun je zelf regelen?

  • Stel een projectplan op voor alle onderdelen in het traject en stem dit regelmatig af met de projectleider. Of vraag Fittin om dit voor jullie te doen.
  • Laat mensen deelnemen in werkgroepen om tot gezamenlijke uitwerkingen en besluiten te komen.
  • Stel een convenant op dat betrekking heeft op de visie, samenwerking en communicatie-afspraken. Fittin heeft diverse voorbeelddocumenten en geeft jullie advies hoe je een convenant kunt aanpassen aan jullie specifieke situatie. 

Handige informatie