“Ik vind het belangrijk dat ik zeggenschap heb gehad”

  • Eigen regie
  • 10 jaar ervaring
  • Ondersteuning tijdens het hele traject
Bel ons: 088-7702496

Suzanne woont samen met 10 andere bewoners in Het Kaar in Hapert. Haar moeder had nooit verwacht dat haar dochter op zichzelf zou wonen. Totdat ze in aanraking kwam met het particulier wooninitiatief. Mevrouw Van der Linden: “De dag dat Suzanne hier ging wonen was voor mij succesvol.”

 

“Toen ze ons vroegen of we wilden deelnemen aan het wooninitiatief dacht ik nog helemaal niet aan het feit dat Suzanne op zichzelf zou gaan wonen. Suzannes eerste reactie was ook: ‘Willen jullie mij kwijt?’ Nee, natuurlijk niet. Maar we willen wel gaan kijken of je ergens leuk kunt wonen, net als je zussen. En dat ervoer ze als heel positief.”

Suzanne heeft haar problemen en wij wisten daar redelijk mee om te gaan. We hadden het idee dat Suzanne voor altijd bij ons bleef wonen. We zeiden uiteindelijk: we stappen in en we kijken wel of ze het leuk blijft vinden. Dat was voor ons bepalend. Als zij had gezegd: ‘Mam, ik vind het niks.’ Dan hadden we er direct mee gestopt.

Bewoners waarderen elkaar

Suzanne woont op dit moment samen met 10 bewoners. De verschillen tussen de bewoners zijn groot, maar het is wel een groep die samen een weg heeft gevonden. Ze waarderen elkaar en ondernemen leuke dingen met elkaar. In hun eigen appartement ontwikkelen ze een stuk zelfstandigheid. Daarin worden ze goed ondersteund door hun begeleiding.

Zeggenschap

Ik vind het heel belangrijk dat ik zeggenschap heb gehad in de mensen die erbij kwamen. Ik heb een dochter en ik was bang dat mensen met een zwaardere beperking problemen zouden geven. Nu weet ik dat het niet zo is, omdat we zelf een duidelijke keuze hebben gemaakt. Het is nu een leuke, gevarieerde en hechte groep, die respect heeft voor elkaar. Suzanne voelt zich hier heel erg thuis en veilig. Dat vind ik heel fijn.

We hebben ook heel veel geluk gehad met het vinden van de woningen. We huren de woningen van de woningstichting. Elke woning bestaat uit een beneden- en bovenverdieping. En elk onderdeel is één appartement voor een van de kinderen. Daarnaast is één woning de gezamenlijke ruimte.

Veel regelen

Er zijn allemaal zaken waarover je moet beslissen: het financieel rond krijgen, de aanvragen van de PGB’s, de aanvragen van vergunningen, hoe starten we het op en welke vorm kiezen we, een stichting of een vereniging? Vraag hulp waar nodig. Die hulp is er. Je kunt het niet alleen, echt niet. Houd vol en dan creëer je iets heel moois. De dag dat Suzanne hier ging wonen was voor mij succesvol.”