Lisa-Lotte persoonlijk begeleider

Banner Lisa Lotte3

‘De driehoek tussen ouders, verzorgers en bewoners moet je met elkaar in balans houden’ 

Stichting Zes is een kleinschalige woonvoorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking. Lisa-Lotta Preidel werkt in het huis in Breda als persoonlijk begeleider van vier bewoners. “Ik vind het een hele mooie en dankbare baan. Met name de samenwerking tussen de cliënten en de ouders spreekt mij erg aan in de woonvoorzieningen van Fittin.” 

Ook werken bij Fittin

Werken bij een ouder/wooninitiatief dat is echt werken in de verbinding met elkaar. 

Wil jij ook zo'n mooie uitdagende baan? Bekijk welke ouder/wooninitiatieven op zoek zijn naar jou en maak kennis met ons. 

Bekijk vacatures
Lisa Lotte Ws 2

Verbinding aangaan

Volgens Lisa-Lotte is het altijd een gezellige drukte in het huis waar vijftien jongeren wonen. In de keuken wordt samen gekookt, er worden spelletjes gedaan of in de gemeenschappelijke ruimte met elkaar gekletst. Lisa-Lotte gaat daardoor elke dag met plezier naar haar werk. “De doelgroep ligt heel dicht bij me”, begint ze te vertellen. “Alle bewoners zijn tussen de twintig en de dertig jaar. Zelf ben ik ook in de twintig, dus we zijn met veel dezelfde dingen opgegroeid en vinden ook veel dezelfde dingen leuk. Daardoor maak ik makkelijk verbinding met ze.”

"Als het contact met de ouders niet goed verloopt, dan gaat het ook met de bewoner niet goed"

Kwetsbaar opstellen 

Binnen het wooninitiatief heeft Lisa-Lotte naast de bewoners ook veel te maken met de ouders van de bewoners. “Dat vind ik juist heel erg fijn aan mijn werk. Eigenlijk werk je in een soort driehoek,” legt ze uit. “Je hebt de cliënt bovenaan staan, en daaronder de ouders en wij als begeleiders. Die driehoek moet je in balans houden en dat betekent veel met elkaar samenwerken. Want als je goed wil zorgen voor de cliënten, betekent dat je ook goed voor de ouders moet zorgen. Als het contact met de ouders niet goed verloopt, dan gaat het ook met de cliënt niet goed.”  

Lisa Lotte Ws 3

Iets wat als een paal boven water staat, is volgens Lisa-Lotte open communicatie

“Eén van mijn favoriete uitspraken is: ‘Wat zijn we groots, als we klein durven zijn.’ In de praktijk betekent het dat we onszelf allemaal soms kwetsbaar op moeten stellen en aangeven wat er aan de hand is. Dus uitleggen wat er goed gaat, maar soms ook wat er niet goed gaat of wanneer iets fout is gegaan. En als de ouders dat ook doen naar ons toe, dan werk je naar mijn idee toe naar een hele mooie samenwerking en vertrouwensband. Natuurlijk is dat wel eens lastig, maar ik zie dat vooral als een mooie uitdaging waar ik het beste uit probeer te halen.”

Warm en dankbaar

De samenwerking met zowel de ouders als de bewoners, de afwisseling in het werk en de vertrouwensband die ze opbouwt met iedereen in het huis is de drijfveer voor Lisa-Lotte. Ze komt dan ook elke dag met veel enthousiasme naar haar werk. “Ik maak zoveel mooie dingen met hen mee”, vertelt ze enthousiast. “Laatst kwam ik terug van vakantie en kwamen alle bewoners meteen naar me toe om me een knuffel te geven en me te vertellen wat er allemaal was gebeurd toen ik weg was. Dat vind ik dan zó leuk. Ik krijg daar echt een heel warm en dankbaar gevoel van. Ik kijk er dan ook naar uit om nog veel veel mooie momenten met elkaar te creëren!”