Hans begeleider niveau 5

Hans Banner Fittin

"Het samenwerken met bewoners én ouders geeft mij veel voldoening" - Hans

Vraag je Hans (59) naar zijn werk als persoonlijk begeleider, dan volgt er al snel een enthousiast betoog. Werken in de zorg is hem op het lijf geschreven, concludeert hij zelf. Alweer veertien jaar doet hij dit in een wooninitiatief dat is opgezet door ouders van de bewoners, als onderdeel van Fittin. Wat heeft hij geleerd in al die jaren? En waarom doet hij dit werk binnen een wooninitiatief met zoveel plezier? Hij vertelt er graag over.

Werken bij Fittin

Werken bij een ouder/wooninitiatief dat is echt werken in de verbinding met elkaar. 

Wil jij ook zo'n mooie uitdagende baan? Bekijk welke ouder/wooninitiatieven op zoek zijn naar jou en maak kennis met ons. 

Bekijk vacatures
Hans Fittin Begl 1

De zorg kwam op mijn pad

Hans’ roots liggen verrassend genoeg van oorsprong niet in de zorg. Jarenlang werkt hij als bloemist. Toen Hans noodgedwongen om zich heen moest kijken naar ander werk, kwam de zorg op zijn pad. “Ik besloot een opleiding in de zorg te volgen en heb er geen moment spijt van gehad,” vertelt hij opgewekt. Hij werkte een tijdje in de reguliere zorg, maar kwam in 2008 bij het wooninitiatief 2x7 in Teteringen terecht, een ouderinitiatief dat de zorg regelt bij Fittin binnen Prisma.

Samenwerking tussen ouders, bewoners en begeleiders

Het wooninitiatief 2x7 is destijds opgezet door een groepje ouders van bewoners. Hans: “Dat is meteen een andere gang van zaken dan de reguliere zorg. Er is vooraf vooral gekeken of zowel de bewoners als de ouder het goed met elkaar kunnen vinden. De bewoners vormen namelijk voor langere tijd een huishouden met elkaar.” Om alles in goede banen te lijden, hebben de ouders en bewoners vooraf huisregels opgesteld. Ook dit is verschillend van de reguliere zorg. “De ouders die het initiatief gestart zijn, hebben de zorg bij Fittin ingekocht. Ik werk dus samen met de bewoners, maar heb ook veel te maken met de ouders en natuurlijk met mijn collega’s. Juist deze dynamiek vind ik heel erg leuk en uitdagend. Het is echt een soort driehoeksverhouding waar je in zit.” 

Ouders moeten vertrouwen in je hebben, dat is heel belangrijk

De uitdaging zit ‘m voor Hans in het contact tussen die verschillende partijen. “De ouders zijn heel erg betrokken, daar moet je wel mee om kunnen gaan. Het komt weleens voor dat je als begeleider feedback krijgt over iets dat in het huis anders gaat dan vroeger bij de ouders zelf thuis. Of dat ouders andere inzichten of ideeën hebben dan wij begeleiders. Dat zijn dingen waar je als begeleider goed op moet kunnen inspelen. Persoonlijk vind ik dat juist ontzettend leuk. Soms moet je met elkaar zoeken naar een middenweg en elkaar leren kennen om dat vertrouwen op te bouwen. Dat kost tijd, maar het is een heel interessant samenspel.”

Hans Begleider Fittin

Neem de tijd

In de loop der tijd heeft Hans heel wat geleerd als het om werken binnen zo’n ouderinitiatief gaat. “De belangrijkste dingen? Blijf met elkaar in gesprek en geef het de tijd. Voor ouders betekent deze manier van wonen toch het loslaten van hun kind. Zij moeten vertrouwen hebben in de begeleiding. Daarbij heb ik geleerd dat je altijd moet blijven vertellen wat er goed gaat, maar ook wat er niet goed gaat en soms ook wat er fout is gegaan. Juist openheid van zaken geven, zorgt voor vertrouwen bij alle partijen.

Hans ziet zichzelf hier de komende jaren nog wel werken. “Je weet natuurlijk nooit wat er op je pad komt. Maar ik heb het hier zo naar mijn zin, dat ik voorlopig nog niet wegga. Ik heb in de tijd dat ik hier werk zoveel mooie dingen meegemaakt. Van mensen die in de beginfase maar heel weinig spraken en nu hele volzinnen maken, tot mensen die helemaal zijn opgebloeid en nu zelfs regulier werk hebben. Daar haal ik echt heel veel voldoening uit!”