Yoni begeleider niveau 4

Yoni Fittin Banner

‘Yoni kiest bewust voor een baan binnen een ouderinitiatief: ‘Ik vind het mooi dat ouders een grote rol willen spelen’

Als onlangs afgestudeerde aan de opleiding Social Work werkt Yoni Wijngaard (23) bij Stichting 2x7, een wooninitiatief opgezet door de ouders van veertien volwassenen kinderen met een hulpvraag . Als persoonlijk begeleider vindt Yoni het bijzonder om te zien hoe betrokken de ouders zijn bij het regelen van de zorg voor hun kind. “De ouders hebben dit opgezet, zij spelen een grote rol in het regelen van de zorg. Ook voor de bewoners is het fijn dat hun ouders zo betrokken zijn. Dat zie je niet overal.”

Ook werken bij Fittin

Werken bij een ouder/wooninitiatief dat is echt werken in de verbinding met elkaar. 

Wil jij ook zo'n mooie uitdagende baan? Bekijk welke ouder/wooninitiatieven op zoek zijn naar jou en maak kennis met ons. 

Bekijk vacatures
Yoni Fittin Img Text 1

Samen aan doelen werken

Stichting 2x7 is één van de wooninitieven van Fittin. Fittin is op zijn beurt weer onderdeel van Prisma. Voor Yoni was de keuze om bij dit wooninitiatief te werken snel gemaakt, vertelt ze. “Twee jaar geleden begon ik hier als stagiaire, later als invalkracht. Nu ik mijn studie heb afgerond werk ik hier als persoonlijk begeleider. En daar komen heel wat meer verantwoordelijkheden bij kijken! Ik ben verantwoordelijk voor de cliëntplannen en vind het bijzonder om samen aan de doelen van de bewoners te werken. Het leuke van dit wooninitiatief is dat de ouders zo’n grote rol hebben. We stemmen samen met de ouders af wat er nodig is en we zijn altijd met elkaar in contact om de zorg bij 2x7 in goede banen te leiden.”

Huiselijke sfeer

Want er komt best wat bij kijken bij zo’n wooninitiatief. Yoni: “Stichting 2x7 bestaat al een tijd, dus alles loopt hier inmiddels op rolletjes. Maar dat is niet altijd zo geweest. In het begin zijn er zoveel dingen waar je aan moet denken, terwijl je pas in de praktijk écht ontdekt waar de bewoners behoefte aan hebben. Als team, als ouders en als bewoners pas je je daaraan aan. In dit initiatief is er ook een bewonersraad. Daarin wordt alles besproken om ervoor te zorgen dat de huiselijke sfeer bewaard blijft. Als bijvoorbeeld iemand geen ‘goedemorgen’ zegt, bespreken de bewoners dat in de raad zodat ze er weer aan herinnerd worden.”

Het is bijzonder om samen met ouders aan de wensen van bewoners te werken’
Yoni 3 Fittin

Betrokken ouders

Dat de ouders een grote rol spelen, is voor Yoni juist een belangrijke afweging geweest om bij Stichting 2x7 te werken. “De ouders kiezen er hier bewust voor om een grote rol te spelen in de zorg die hun kind krijgt, als zorgmedewerker moet je je daar wel bewust van zijn. Als zorgmedewerker ondersteun je de ouders. Je bespreekt belangrijke keuzes en vraagt ze om hun mening. Ouders beslissen mee en vinden het fijn als ze op de hoogte worden gehouden van zaken, zij willen namelijk ook het beste voor hun kind. Voor mij werkt dit heel prettig, ik vind het juist leuk om de ouders overal bij te betrekken. En het brengt ook veel moois, want de samenwerking met ouders draagt bij aan een goede sfeer en gezelligheid op 2x7.”

Hechte groep

De betrokkenheid maakt dit wooninitiatief uniek. “Omdat 2x7 al een tijd bestaat is de groep ontzettend hecht. De betrokken ouders kennen elkaar al zo lang. Je merkt dat de er goed is nagedacht over de behoeften van de veertien bewoners. En dat plezier geldt ook voor mij: ik voel me ontzettend prettig in binnen het team. Ik geniet vooral van de slaapdienst: in de avond heb je meer tijd voor een-op-een momenten met de bewoners. Juist dat contact, dat is waar je het voor doet!”

Wil jij meer weten over werken bij Fittin?

Lees de verhalen van onze medewerkers en maak kennis met de wooninitiatieven